Ένας σκληρός δίσκος HDD θεωρείται ότι “χάλασε” όταν, για παράδειγμα:

  • Δεν αναγνωρίζεται καθόλου από τον Η/Υ

  • Αναγνωρίζεται, αλλά η ταχύτητα απόκρισης στις ενέργειες είναι αισθητά μειωμένη

  • Αναγνωρίζεται, αλλά στις ενέργειες του χρήστη εμφανίζει σφάλματα προσπελασιμότητας

  • Εξαφανίζονται αρχεία

  • Εμφανίζει φυσιολογική φθορά λόγω χρόνου (SMART errors κλπ)

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι παραπάνω συνθήκες είναι:

  • Μηχανική βλάβη (πχ. κατεστραμμένες κεφαλές): Οφείλεται είτε σε λάθος χειρισμό του χρήστη (πτώση, κρούση), είτε σε αστοχία υλικού από την κατασκευάστρια εταιρία, είτε σε φυσιολογική φθορά του υλικού σε σχέση με τον χρόνο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε: λανθασμένη τροφοδοσία (καταστροφή preamplifier των κεφαλών), επέμβαση του τελικού χρήστη στο firmware του δίσκου, απότομο τράβηγμα του καλωδίου τροφοδοσίας/usb εν ώρα λειτουργίας κ.α.

  • Ηλεκτρονική βλάβη (πχ. καμμένη πλακέτα-PCB): Οφείλεται σε διακύμανση του ρεύματος, προβληματικό τροφοδοτικό, εσφαλμένη τροφοδοσία (πχ. βύσμα 19V από laptop στον εξωτερικό δίσκο, αντί για 12V), βραχυκύκλωμα κ.ο.κ.

  • Πότε χαλάνε οι σκληροί δίσκοιΒλάβη στην επιφάνεια του δίσκου (πχ. Bad Sectors): Η ανάπτυξη Bad Sectors στην επιφάνεια ενός δίσκου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: Κακή ποιότητα υλικού της επιφάνειας του δίσκου, φθορά σχετική με τον χρόνο, κρούση/πρόσκρουση του δίσκου εν ώρα λειτουργίας, ελαττωματικές/υποβαθμισμένες κεφαλές, υπερθέρμανση κ.ο.κ.

    Άλλες ακραίες καταστάσεις όπως πυρκαγιά, πλημμύρα ή ακόμα και δολιοφθορά έχουν φυσικά καταστροφικές συνέπειες στην επιφάνεια των δεδομένων και ως εκ τούτου και στον ίδιο τον δίσκο. Η πυρκαγιά προκαλεί την απώλεια των μαγνητικών ιδιοτήτων του δίσκου και εφόσον ξεπεραστεί το σημείο Κιουρί, ο δίσκος θεωρείται 100% μη-ανακτήσιμος καθώς θα έχουν χαθεί οριστικά οι ιδιότητες αυτές.
    Αντίστοιχα, η πλημμύρα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην επιφάνεια του δίσκου εφόσον νερό (ή λάσπη) εισέλθουν στο εσωτερικό του, ενώ το θαλασσινό νερό έχει διαβρωτικές ιδιότητες λόγω των αλάτων.

  • Σφάλμα Χειρισμού: Πολλές φορές έρχονται στα εργαστήριά μας δίσκοι που θεωρούνται “χαλασμένοι”, αφού “εξαφανίστηκαν τα αρχεία”. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση κάποιου ιού ή κάποιου Ransomware, τότε συνήθως πρόκειται για λάθος χειρισμό του χρήστη, ο οποίος διέγραψε τα αρχεία από το δίσκο του. Για τους δίσκους SSD αυτό μπορεί να δημιουργήσει μη-αναστρέψιμες καταστάσεις.

  • Κατασκευαστικά σφάλματα: Είναι περιβόητες οι περιπτώσεις όπου κάποια μοντέλα δίσκων παρουσίασαν προβλήματα χωρίς να ισχύει καμία από τις παραπάνω συνθήκες. Για παράδειγμα, το BUSY bug των σκληρών δίσκων Seagate Barracuda 7200.11 με firmware SD15 ή SD81, όπου χωρίς καμία προειδοποίηση ο δίσκος γυρνούσε σε κατάσταση BUSY και δεν αναγνωριζόταν από κανέναν Η/Υ. Ομοίως, κάποιοι σκληροί δίσκοι της Seagate (κυρίως οι 7200.10, 7200.11 και λιγότερο οι 7200.12) έμπαιναν σε κατάσταση spindle lock και ήταν αδύνατο να περιστρέψουν το μοτέρ τους λόγω ελαττωματικού υλικού λίπανσης.