Samsung ανάκτηση δεδομένωνΗ Samsung από το 2012 ανήκει στη Seagate. Η Seagate έχει διατηρήσει κάποια μοντέλα της Samsung ως έχουν, βάζοντας ταυτόχρονα το brand name της επάνω στο αυτοκόλλητο (πχ. HD204UI = ST2000DL004 ή ST1500LM005 = HN-M151RAD όπως στη διπλανή φωτογραφία), ενώ άλλα τα κατήργησε εντελώς.

Η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική, πάντως, αυτών των δίσκων παραμένει της Samsung.

Το πιο κλασικό πρόβλημα που εμφανίζουν αυτοί οι δίσκοι είναι το stiction. Όταν εμφανίζεται αυτή η βλάβη, οι κεφαλές του δίσκου κολλάνε επάνω στην επιφάνεια του δίσκου και ο δίσκος δεν μπορεί να περιστραφεί. Χαρακτηριστικά, ακούγεται ένα buzz από το εσωτερικό του δίσκου, που μαρτυρά την απόπειρα που κάνει να εκκινήσει. Ακούστε τον ήχο εδώ.
Αν ο δίσκος σας παρουσιάσει stiction, MHN προσπαθήσετε να τον επισκευάσετε μόνοι σας και μην ακολουθείτε συμβουλές από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.
Έχουμε άπειρα παραδείγματα όπου συμβουλές του τύπου “χτύπα τον ελαφρά με ένα σφυρί“, “άφησέ τον να πέσει σε μία μοκέτα“, “βάλε τον δίσκο στην κατάψυξη” και άλλες διάφορες τέτοιου είδους ανοησίες είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουν την ανάκτηση πιο ακριβή ή και αδύνατη.

Ένα ακόμα από τα συχνά (και σοβαρά) προβλήματα που παρουσιάζουν οι δίσκοι Samsung είναι οι βλάβες στο firmware. Το firmware αποθηκεύεται στα platters στο λεγόμενο Service Area των δίσκων αυτών. Αν ένα από τα σημαντικά κρίσιμα modules δεν μπορεί να διαβαστεί από τον δίσκο, τότε αυτός δεν μπορεί να ξεκινήσει και θα μένει σε κατάσταση BUSY (“HALT”).
Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα χωρίς τη χρήση εξοπλισμού που είναι εξειδικευμένος, ενώ είναι απολύτως απαραίτητο όλες οι ενέργειες να γίνουν από εκπαιδευμένο προσωπικό με βαθιά γνώση του αντικειμένου των σκληρών δίσκων και της ανάκτησης δεδομένων.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκληθεί ζημιά στον μικροκώδικα του δίσκου σε βαθμό που θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί ακόμα και από εμάς.

Άλλη βλάβη που μπορεί να παρουσίασουν οι δίσκοι Samsung είναι ηλεκτρονικό σφάλμα στην πλακέτα. Αυτό συνήθως εμφανίζεται από αυξομείωση της τάσης ή προβλήματα στο μοτέρ του δίσκου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο δίσκος δεν ξεκινάει και -φυσικά- δεν αναγνωρίζεταιανάκτηση δεδομένων δίσκου Samsung

καθόλου στο BIOS.

Αν ο σκληρός δίσκος Samsung στο ξεκίνημά του χτυπάει (“clicking sounds”), τότε τις περισσότερες φορές αυτό είναι σημάδι κατεστραμμένων κεφαλών. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σωστά διαγνωστικά προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της βλάβης.

Τέλος, ένα κλασικό πρόβλημα των δίσκων αυτών (όπως και όλων των άλλων δίσκων, όλων των κατασκευαστών) είναι αυτό των Bad Sectors. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, τα platter στα οποία γράφονται τα δεδομένα αρχίζουν να φθείρονται (“degradation“) και εμφανίζονται bad sectors.

Όταν ο δίσκος προσπαθεί να διαβάσει τέτοια τμήματα της επιφάνειας, μπορεί να “παγώσει” την λειτουργία του, ή να ακούγονται περίεργοι θόρυβοι όπως “scratching”, ελαφριά ticks ή και ηχηροί θόρυβοι.

Μόλις ο δίσκος αρχίσει να εμφανίζει τέτοια συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να σταματήσετε αμέσως τη λειτουργία του δίσκου και να μας τον στείλετε για δωρεάν διάγνωση.
Οποιαδήποτε περαιτέρω απόπειρα κάνετε, θα προστεθεί στα προβλήματα που έχει ήδη ο δίσκος και θα μειώσετε τον αριθμό των ανακτήσιμων δεδομένων.

Samsung Δίσκοι Ανάκτηση Δεδομένων