Toshiba Data RecoveryH Toshiba κατασκεύαζε μέχρι το 2012 μόνο δίσκους για laptop (2.5″) αλλά και κάποιους SCSI. Το καλοκαίρι του 2012 έβγαλε στην αγορά 3.5″ δίσκους, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές για τις χωρητικότητές τους (500GB, 1TB, 2TB & 3TB). Στην πραγματικότητα οι δίσκοι αυτοί ήταν παραγωγής WD, μετά από συμφωνία της εταιρίας με τη WD.

Η Toshiba εξακολουθεί, πάντως, να θεωρείται ηγέτιδα εταιρεία κατασκευής δίσκων 2.5″.

Tα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει τους δίσκους της σειράς MQ, οι οποίοι αποτελούν εξαιρετική επιλογή για κανονική χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, η σειρά ξεκίνησε με τους MQ01 οι οποίοι κυκλοφόρησαν σε χωρητικότητες 320GB και άνω.
Προσπέρασε γρήγορα τους MQ02 και MQ03 βγάζοντας ελάχιστα κομμάτια και λάνσαρε τους MQ04 οι οποίοι είναι σκληροί δίσκοι SMR (Shingled). Για τους σκληρούς δίσκους της οικογένειας MQ04 η ανάκτηση δεδομένων είναι πραγματική πρόκληση, και ελάχιστες εταιρίες στον κόσμο μπορούν να τους υποστηρίξουν πραγματικά, αντιμετωπίζοντας τα -δεκάδες- προβλήματα που παρουσιάζουν στο firmware αλλά κυρίως σε σοβαρά ζητήματα όπως είναι ο 2nd translator.
Για τους δίσκους αυτούς, το WP (Write Protect) είναι απόλυτος μονόδρομος και επιβάλλεται να εφαρμόζεται ΠΡΟΤΟΥ γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στον δίσκο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο δίσκος μπορεί να κάνει τροποποιήσεις στον 2nd translator οι οποίες τροποποιήσεις …. δεν είναι ευχάριστες.
Δυστυχώς, ελάχιστες εταιρίες έχουν την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις των συγκεκριμένων μοντέλων, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τα δεδομένα τους.
Στην Northwind Data Recovery περηφανευόμαστε να λέμε πώς είμαστε από τις πρώτες εταιρίες στον κόσμο που αντιμετωπίζουμε τα συγκεκριμένα μοντέλα στο σύνολο των βλαβών τους, με  μεγάλη επιτυχία.

Προβλήματα Παλιότερων Σκληρών Δίσκων Toshiba

Το κύριο πρόβλημα που παρουσίαζαν οι παλιότεροι δίσκοι της Toshiba είναι η προβληματική λίπανση του μοτέρ σε κάποια μοντέλα 2.5″ (συνήθως τα GAS & GAX). Τα προβλήματα αυτά παρουσιάστηκαν στους δίσκους που κατασκευάστηκαν από το 2007 και μετά, ενώ από εκείνη τη χρονιά και μετέπειτα, λάβαμε πολλούς δίσκους με αυτά τα συμπτώματα:

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα των δίσκων Toshiba είναι η παρουσία ήχων με clicks, με χτυπήματα κλπ. Ο δίσκος κάνει spin up και οι κεφαλές χτυπούν με συνεχές

Toshiba εξωτερικός δίσκος για ανάκτηση

ή διακεκομμένο χτύπημα. Αυτό είναι σημάδι κατεστραμμένων κεφαλών και για την ανάκτηση των δεδομένων απαιτείται εμπειρία, εξοπλισμός και ένα clean room.

Toshiba Δίσκοι Ανάκτηση Δεδομένων

Οι δίσκοι Toshiba επίσης αντιμετωπίζουν κάποια κλασικά προβλήματα των δίσκων 2.5″. Ένα από αυτά είναι το κόλλημα των κεφαλών επάνω στα platters (STICTION). Οι κεφαλές κανονικά παρκάρουν στην ειδική ράμπα έξω από το χώρο των platters, αλλά πολλές φορές μετά από κάποιο σφάλμα ή μη-κανονικό τερματισμό, αδυνατούν ή δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν στη ράμπα και μένουν επάνω στην επιφάνεια. Αμέσως μετά το spin down, οι κεφαλές κολλάνε επάνω στην επιφάνεια και είναι αδύνατον να απελευθερωθούν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και την απαραίτητη εμπειρία. Μην ανοίξετε τον δίσκο μόνοι σας – θα κάνετε ζημιά στα platters και ο δίσκος θα είναι μη ανακτήσιμος. Θα πρέπει, πάντως, εδώ να πούμε ότι το stiction για τους δίσκους της Toshiba είναι σπάνιο, ιδίως για τα καινούργια μοντέλα MQ04.

Στο εργαστήριο της η Northwind χρησιμοποιεί ακριβά εργαλεία κλωνοποίησης τα οποία έχουν την δυνατότητα να παρακάμψουν τα κατεστραμμένα τμήματα της επιφάνειας και να διαβάσουν τα υγιή δεδομένα. Αυτή είναι συνήθως η μόνη μέθοδος μέσω της οποίας είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων από δίσκους Toshiba.