H Western Digital κατέχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από την παγκόσμια αγορά σκληρών δίσκων. Εδώ και πολλά χρόνια, η εταιρία έχει παρουσιάσει μια σειρά καινοτομιών διαχωρίζοντας την λογική της από τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες.
Το 2001 παρουσίασε μια σειρά από ATA σκληρούς δίσκους με 8ΜΒ cache, τη στιγμή που οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι της εποχής δούλευαν στα 2ΜΒ.
Στη συνέχεια, το 2003 παρουσίασε τον πρώτο δίσκο SATA στον κόσμο ο οποίος λειτουργεί στις 10.000 στροφές/λεπτό: Τον Raptor, έναν δίσκο 36GB με ταχύτητα προσπέλασης στα 6ms. Λίγο αργότερα έβγαλε στην αγορά και μια έκδοση με διπλάσια χωρητικότητα (74GB) η οποία ήταν και πιο αθόρυβη σε σχέση με την έκδοση των 36GB. Φυσικά, με τα χρόνια ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις (150GB, 300GB και 600GB).
Οι δίσκοι της Hitachi / HGST (Hitachi Global Storage Technologies), από το 2012 και μετά είναι οικονομικών συμφερόντων της WD (η τεχνολογία και η αρχιτεκτονική των δίσκων παραμένει Hitachi / HGST πάντως).
Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την εξαγορά της HGST από τη Western Digital, η τεχνολογία της HGST επίσης αφομοιώθηκε με αποτέλεσμα να βλέπουμε πλέον εσωτερικούς δίσκους της HGST μέσα σε κουτιά Western Digital, με αυτοκόλλητα Western Digital αλλά σκληρούς δίσκους HGST!
Επίσης, βλέπουμε πλέον σκληρούς δίσκους με ήλιο (He+), πατέντα της HGST, να βγαίνουν πλέον με αυτοκόλλητο της Western Digital.
Η Western Digital, με την κίνηση αυτή έχει βάλει στη φαρέτρα της τους εξαιρετικής ποιότητας δίσκους της HGST, δίνοντας ένα γερό χτύπημα στον ανταγωνισμό.
Εδώ και κάποια χρόνια, η Western Digital παρουσίασε τη νέα σειρά SMR δίσκων, τόσο σε 3.5″ δίσκους όσο και σε 2.5″.
Πρόκειται για τους δίσκους των οικογενειών SpyglassX, Palmer, Charger, Venicer (3.5″) και άλλων. Οι δίσκοι αυτοί εμφάνισαν μια σειρά σημαντικών προβλημάτων:
Spyglass: Κεφαλές, Stiction, Βλάβη στον 2nd translator
Palmer: Κεφαλές, Stiction, Firmware
Charger: Κεφαλές, Stiction, 2nd translator, Media Damage
Venicer: 2nd translator, κεφαλές.
Ιδίως η βλάβη στον 2nd translator που είναι και η πιο συχνή για αυτά τα μοντέλα, προκαλεί τον δίσκο να ξεκινάει, πιθανώς να κάνει ένα ανεπαίσθητο χτύπημα, να κάνει spin down και αμέσως να επανεκκινεί κάνοντας πάλι τα ίδια. Σε κάποια μοντέλα όπως στους Venicer, το πρόβλημα είναι τόσο κλασικό, τόσο πολύ επαναλαμβανόμενο και συνοδεύεται από τα λαμπάκια των ATA Register που αναβοσβήνουν, που μας οδήγησε στο να ονομάσουμε τη βλάβη “disco dance”.
Για τη βλάβη αυτή, οι έμπειροι μηχανικοί μας έχουν 100% λύση.
Απαιτείται όμως μεγάλη προσοχή, γιατί η επαναλαμβανόμενη επανεκκίνηση του δίσκου συνοδεύεται από κλικ των κεφαλών (μιας και πρακτικά ανοιγοκλείνει το ρεύμα), με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν έχουν εμπειρία να ενοχοποιούν τις κεφαλές και να ανοίγουν τον δίσκο χωρίς λόγο.
Οι συγκεκριμένοι δίσκοι, δε, αντιδρούν μάλλον … απότομα όταν τους αλλάζονται οι κεφαλές και απαιτείται επιπλέον εμπειρία για το χειρισμό τους.
Προσέχετε πού εμπιστεύεστε την ανάκτηση των δεδομένων σας!
To πιο σύνηθες πρόβλημα των δίσκων της Western Digital είναι οι κατεστραμμένες κεφαλές.
Η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών στους δίσκους της Western Digital δεν είναι και το καλύτερο με αποτέλεσμα οι κεφαλές να είναι ιδιαίτερα ευπαθής ακόμα και χωρίς προφανή λόγο.
Επιπρόσθετα, οι κατεστραμμένες κεφαλές ζευγαρώνουν με κακής ποιότητας υλικό στα platter (όπως για παράδειγμα στους Charger ή στους ArrowHD) κάτι που μόνο καλό δεν είναι για τα δεδομένα των χρηστών.
Ένα εξίσου σύνηθες πρόβλημα των δίσκων της Western Digital είναι στην πλακέτα τους (PCB). Η βλάβη αυτή δεν εμφανίζεται τόσο συχνά όσο στα παλιότερα μοντέλα της εταιρίας, όμως και πάλι μια λανθασμένη τροφοδοσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον δίσκο. Υπενθυμίζουμε ότι σε κανέναν σύγχρονο δίσκο της Western Digital δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση της πλακέτας με σκοπό την ανάκτηση δεδομένων, χωρίς την μεταφορά των adaptive δεδομένων από την παλιά πλακέτα στην καινούργια. Σε οικογένειες δίσκων όπως FBlite (πχ. WD10JMVW-*AJG*) αυτό γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο λόγω μοναδικότητας του 4F Rom Module, ενώ για οικογένειες όπως Spyglass (πχ. WD40NDZW-*A8J*) οι πλακέτες κλειδώνουν με βάση την CPU της πλακέτας (και τη ROM), και επομένως θα πρέπει να μεταφερθούν σε νέα πλακέτα.
Αν ο δίσκος σας παρουσιάζει τέτοια προβλήματα τότε η Northwind Data Recovery μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα σας.
Στα εργαστήριά μας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη διαθέτουμε εξειδικευμένο εξοπλισμό με τον οποίο τροποποιούμε ένα PCB και με ειδικό λογισμικό το προγραμματίζουμε ώστε να μπορεί να διαβάσει σωστά τα δεδομένα του δίσκου. Οι εξωτερικοί δίσκοι της WD (Passport, MyBook κλπ) έχουν την τάση να μην αναγνωρίζονται από τον Η/Υ μετά τη σύνδεση του USB σ’ αυτόν. Ο χαρακτηριστικός ήχος του USB ακούγεται, όμως ο δίσκος αναγνωρίζεται ως Passport 0731 (ή παραπλήσιο) χωρίς να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα, είτε αναγνωρίζεται ως MyBook στις συσκευές αλλά ζητάει διαμόρφωση ή δεν του δίνει γράμμα δίσκου ή τον αναγνωρίζει ως WD BAD PCB. Αυτή είναι βλάβη πολύ συχνή και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία προσπέλασης των δεδομένων.
Στη Northwind Data Recovery βλέπουμε τέτοιες βλάβες καθημερινά και τις αντιμετωπίζουμε με επιτυχία.
Στους δίσκους Western Digital είναι πιθανό μόλις κάνουν spin up, οι κεφαλές να χτυπάνε από το ξεκίνημα (ακούστε ήχους από τέτοια τυπικά σφάλματα Western Digital σκληρών δίσκων). Τις περισσότερες φορές αυτό είναι σημάδι κατεστραμμένων κεφαλών.
Οι κεφαλές AV-GP κανονικά παρκάρουν στην ειδική ράμπα έξω από το χώρο των platters, αλλά πολλές φορές μετά από κάποιο σφάλμα ή μη-κανονικό τερματισμό, αδυνατούν ή δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν στη ράμπα και μένουν επάνω στην επιφάνεια (STICTION).
Αμέσως μετά το spin down, οι κεφαλές κολλάνε επάνω στην επιφάνεια και είναι αδύνατον να απελευθερωθούν χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και την απαραίτητη εμπειρία.
Μην ανοίξετε τον δίσκο μόνοι σας – θα κάνετε ζημιά στα platters και ο δίσκος θα είναι μη ανακτήσιμος. MHN πιστεύετε τις ανοησίες που διακινούνται στο Youtube.